Pokud nemáte domácí povidla, kupte je a dochuťte mletým badyánem a skořicí.
Jak těsto zadělávám? Mouku, sůl, žloutky, olej dám do mísy, z půlky vlažného mléka, lžíce cukru a kvasnic připravím kvásek (asi 5 minut), kvásek dám do mouky a zbylým vlažným mlékem těsto zadělám. Míchám, dokud se těsto nelepí na mísu. Mléko dávám dle potřeby.
Nechám tak hodinku kynout. Z těsta vytvořím 20 buchet.
Buchty podmašťuji napůl sádlem a napůl máslem, nejdříve rozetřu na plechu 2 lžíce omastku, pak buchty na plechu pomastím, po upečení opět pomastím a asi za 10 minut po upečení na chvíli buchty převrátím na druhý plech, aby pěkně vyvětraly. Nakonec je pocukruji moučkovým cukrem s vanilkou.
Dobrou chuť!!!!
P. S.: Pokud se vám nechce buchty péct, přijeďte k nám na dovolenou a v rámci pobytu si můžete na hotových buchtičkách pochutnat.
Květy dám do hrnce, přidám pomeranč a citróny, přeliji převařenou vlažnou vodou, zatížím a nechám 24–48 hodin louhovat v chladnu.
Pak přeliji nálev přes cedník vyložený plátnem do větší nádoby a rozmíchám s 2 000 g cukru.
Šťávu můžete zastudena slít do lahví a doufat, že se nezkazí. Já jsem slila šťávu do sklenic a zavařila 20 minut na 70 stupňů.
Máslo nechám změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájím na drobné kostičky. Mouku smíchám s cukrem, udělám kvásek. Přidám změklé máslo, vejce, nakrájené kandované ovoce a rozinky a ostatní ingredience. Vypracuji vláčné těsto, nechám vykynout, rozdělím na 6–8 kusů.
Připravené štóly přenesu na 2 plechy vymazané máslem. Štóly potřu máslem a peču v předehřáté troubě pozvolna a dozlatova při 170 °C. Doba pečení je asi 35 minut.
Upečenou štólu potřu máslem s rumem, pocukruji a nechám vychladnout. V chladu nechám rozležet i týden.
Jak těsto zadělám? Mouku, sůl, žloutky, olej a rozpuštěné máslo dám do mísy, z půlky vlažného mléka, lžíce cukru a kvasnic připravím kvásek (asi 5 minut), kvásek dám do mouky a zbylým vlažným mlékem těsto zadělám. Přidám všechny ingredience, míchám, dokud se těsto nelepí na mísu. Mléko dávám dle potřeby.
Nechám tak hodinku kynout.
Připravené těsto rozdělím na dva bochánky, uplácám, dám na vymazaný plech, udělám křížky, potřu vejcem, dám lupínky mandlí, nechám 10 minut odpočinout, pak peču v předehřáté troubě pozvolna a dozlatova při 160 °C. Doba pečení je asi 40 minut.
Upečené mazance potřu máslem s rumem, pocukruji a nechám vychladnout.
Upozorňuji, že u nás má mazanec vždy krátký život.
Máslo nechám změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájím na drobné kostičky. Mouku smíchám s cukrem a kypřicím práškem. Přidám změklé máslo, vejce, měkký tvaroh, nakrájené kandované ovoce a rozinky a ostatní ingredience. Rukama vypracuji vláčné těsto, které na pomoučené ploše rozdělím na 2 kusy a udělám dvě štoly.
Připravenou štolu přenesu na plech vymazaný máslem. Štolu potřu máslem a peču v předehřáté troubě pozvolna a dozlatova při 160 °C. Doba pečení je asi 45 minut.
Upečenou štolu potřu máslem s rumem, pocukruji a nechám vychladnout. V chladu nechám rozležet i týden.
Upozorňuji, že u nás má štóla jen krátký život. :-)
Směs smíchám a dám na plech. Na těsto dám nějaké ovoce. Nahoru dám sypánku.
Smíchám a posypu, peču odhadem půl hodiny na 170 °C.
Nejdříve uvařím puding. Přidám máslo, cukr, vanilkový cukr, rozinky, rum, nastrouhaná jablka nebo tvaroh, ořechy a zamíchám. Rozválím 3/4 těsta a dám na plech včetně okrajů, na těsto rovnoměrně poskládám piškoty. Pak opatrně dám na plech puding. Rozválím zbylé těsto, udělám proužky a dám na puding ve tvaru mřížky. Proužky potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu asi 1 lžící cukru krystalu a skořicí. Peču na 165 °C cca 25 minut, pak na 180 °C cca 15 minut až dozlatova.
Nivu nastrouhám na hrubém struhadle, cibulku a papriku nasekám. Všechny ingredience smíchám.
Vejce uvařím natvrdo, oloupu, nasekám. V misce smíchám všechny ingredience a nechám hotovou pomazánku uležet.
Mouku, změklý tuk a ostatní ingredience smíchám. Dám 2/3 drobenky na pečicí papír na plech, umačkám. Pak nanesu rovnoměrně nádivku, nasypu zbytek drobenky a peču pozvolně na 170 °C cca 35 minut.
Kuřecí prsíčka nakrájím na přiměřené kousky (malé řízečky), naklepu, mírně nasolím. Rozmíchám 1 zakysanou smetanu nebo jogurt, 2 vejce, sójovou omáčku, koření a česnek. Do směsi vložím prsíčka a nechám nejlépe přes noc rozležet. Pak kousky masa obaluji i s omáčkou ve strouhance. Peču na oleji nebo na sádle. Jako přílohu podávám bramborovou kaši nebo chléb.
Maso osolím, přidám cibuli a česnek na kousky, přidám koření gyros, kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky, trošku tymiánu a maličko rozmarýnu. Naložené maso nechám do druhého dne odpočinout v lednici. Pak mám dvě možnosti úpravy:
Těsto buď chlazené listové, nebo vlastní výroby:
Vypracuji z ingrediencí těsto a nechám alespoň hodinu odležet. Těsto rozdělím na půlky a vyválím na válu obdélník silný asi 3 mm. Na těsto dám, na co máme chuť:
Těsto potřu vajíčkem a dám na něj:
Těsto pevně zabalím do ruličky a na vále krájím tak 5 mm silná kolečka. Dám na plech na pečicí papír. Kolečka potřu rozšlehaným vejcem a nahoru ještě nasypu trochu koření. Peču na 200 °C asi 20 min.
Těsto nakrájím rádlíčkem na čtverce asi 8 cm velké a doprostřed dám nejlépe rybízovou marmeládu. Udělám šátečky, kraje pevně slepím, dám na pečicí papír na plech, potřu vajíčkem, po upečení obalím v moučkovém cukru.
Vejce s cukrem a změklým tukem našlehám a přidám zbytek ingrediencí. Formičky vymažu tukem a peču při 170 °C asi půl hodiny. Vyklopím, vychladím a pocukruji.
Ovesné vločky mírně osmažím na tuku. Nechám vychladnout a přidám ostatní ingredience. Vše promíchám. Hmota se musí trochu lepit. Vymažu 2 plechy na pečicí papír tukem – na plechy hmotu rozprostřu nebo udělám úhledné bobíky a nechám na 190 °C zrůžovět. Množství přísad dávám od oka, tak vám držím palce. Sušenky vydrží asi měsíc, pokud dříve nepřijede návštěva.